Jautājumi un atbildes



Lapu SALĀTU audzēšana




Īsā rokasgrāmata salātu un garšaugu audzēšanā.




Kas Jums būs nepieciešams?
• Sēklas
• Dēstu kasetes un podiņi
• Komposts
• Dārza lāpsta vai dakša
• Grābeklis


Salātu un garšaugu veidi.
Ir tik ļoti daudz un dažādu zaļumu un salātu lapu, no kuriem izveidot fantastiskus salātus, ar tik ļoti atšķirīgām garšām, no vieglām, sulīgām salātu lapām līdz spinātiem un asajai rukolai, piparotajām sinepēm. Tiem ir dažādu lapu krāsas un formas, kas salātus padarīs gan interesantus, gan ļoti garšīgus. Ir arī „ātrie salāti”, kas tieši tā – izaug pāris nedēļu laikā, kā arī lapu salāti, kuriem var plūkt jau mazas lapiņas, jo tās ataug pat līdz četrām nogriešanas reizēm. Lapu kāpostus, spinātus, pakčoi salātus, mangoldu un daudzus garšaugus var izmantot ne tikai svaigā veidā, bet arī apcept, sautēt un vārīt.

LAPU SALĀTI UN GARŠAUGI
Kur
Lapu salātus un lielāko daļu garšaugus vienkāršāk ir sēt jau uzreiz paliekošā vietā sagatavotā augsnē ārā, siltumnīcā, podos, konteineros. Daudzus garšaugus var audzēt visa gada garumā istabā uz palodzes -svaigi katru dienu!


Pirms sēšanas augsni sagatavojiet– uzrociet to , noņemiet akmeņus, safrēzējiet to, lai augsne būtu bez lieliem augsnes gabaliem. Vislabāk salātus ir sēt rindās, tā Jūs spēsiet atšķirt, kur ir dēsti un kur nezāles. Sēklas viegli apberiet ar augsni un nedaudz aplaistiet to, lai augsne būtu mitra, bet ne slapja. Sējot kasetēs, vienmēr lietojiet svaigu kompostu, kas būtu tīrs no nezālēm un slimībām. Dēstus kasetēs audzējiet pie 15-20 grādu temperatūras (pēc Celsija) un pārsedziet ar plastmasas plēvi vai stiklu, lai saglabātu mitrumu. Pārsegu noņemiet, kad sēklas sadīgušas. Neaizmirstiet izmantot bezmaksas pievienoto etiķeti Johnsons sēklu paciņai, lai varētu atzīmēt, kas kurā vietā iesēts. Veiksmīgākai ražas iegūšanai, veiciet atkārtotu sēšanu pēc 2-3 nedēļām.
Audzēšana
Kad ārā sētie dēsti ir paaugušies, tos retina attālumā, kā norādīts uz sēklu paciņas. Izvēlas spēcīgāko dēstu un vājākos izrauj. Retināšana veicina arī gaisa apmaiņu augsnē, kas mazina iespēju augiem saslimt ar kādu no slimībām. Augsnei jābūt mitrai, bet ne slapjai, un tīrai no nezālēm. Dēstus, kuri tiek audzēti telpās, no kasetēm pārstāda individuāli podiņos. Dēstus vienmēr turiet aiz lapām, tādejādi mazāk iespēju bojāt kātiņu. Audzējiet līdz tie pietiekami lieli un tad izstādiet paliekošā vietā norādītajos attālumos.

Ražas vākšana
Audzējiet salātus no pavasara līdz pat rudens salnām. Pavasarī un rudenī no salnām salātus var pasargāt, apsedzot tos ar agroplēvi vai audzējot lecektī. Daudzus garšaugus audzē telpās visa gada garumā, novāc pēc nepieciešamības.


Padomi
• Retinot salātus un garšaugus, nemetiet izrautos dēstus ārā, izmantojiet tos salātiem.
• Noņemiet ziedus, ja augs gatavojas ziedēt, tas paildzinās ražošanas periodu.
• Vairākus garšaugus, kā salviju, timiānu un piparmētru var stādīt podiņā un audzēt ziemā telpās.
• Daudzus garšaugus var kaltēt glabāšanai, toties sasaldējot augus, to garša saglabājas daudz labāk.
• Lai saglabātu salātu lapas ilgāk svaigas, plūciet, grieziet tās agri no rīta vai vakarā vēsākā laikā.
• Audzējot salātu sajaukumus, Jūs iegūsiet dažādas formas, krāsas un ienākšanās laikus.
• Salāti lieliski aug blakām sakņaugiem, izņemot – kāpostus, kreses un pētersīļus.
• Salāti lieliski aug arī daļēji noēnotā vietā pie lielākiem augiem – kā pupas, zirņi un tomāti.



Receptes
Baziliku salāti un pesto
Sagrieziet šķēlēs tomātu, pievienojiet svaigas baziliku lapas un biezas mozarella siera šķēles, pārlejiet ar olīveļļu. Mājās gatavotajam pesto -vienādās daļās pievienojiet baziliku un ciedru riekstus, ķiploku garšai un olīveļļu. Pasniedziet ar sarīvētu parmezāna sieru.
Vidusjūras salāti
Pagatavojiet garšīgos Itāļu salātus ar saviem mīļākajiem garšaugiem un salātu lapām, pievienojiet pārgrieztus ķiršu tomātiņus un mozarellas siera gabaliņus, pievienojiet nedaudz citrona sulu un olīveļļu, bazilika lapas. Virsū uzlieciet itāļu salami un ciedru riekstus, ja vēlaties.
Austrumu sinepju salāti
Uz pannas apcepiet sasmalcinātu čilli piparu, ķiploku un zvaigžņveida anīsu zemesriekstu eļļā un rīsu vīnā. Cieti izvāriet vistas vai paipalu olas. Nolobiet čaumalu. Pārgrieziet tās uz pusēm, lieciet uz šķīvja, kur jau uzliktas sinepju lapas, pārlejiet pāri aso mērci un pasniedziet galdā!